Andre dyr

Kanin og marsvin

Det viktigste å tenke på når man har en gnager som kanin og marsvin, er at de får riktig fôr og at de får trent og slipt tennene sine.

Marsvin er også svært sosiale dyr, og det er viktig å ha to eller flere så de kan holde hverandre med selskap.

Kosthold for kanin

Det er spesielt viktig at kaniner får riktig og tilpasset fôr for å slippe fordøyelsesproblemer. Særlig kaniner får problemer med fordøyelsen om de får i seg noe de ikke skal ha.

Høy og gress er en viktig del av kaninens kosthold, og de trenger næringsfattig og fiberrik mat som kan gå raskt gjennom systemet. De har en ømfintlig fordøyelse, og uten fiber får de ikke nødvendig bevegelse i tarm og mage. Kaniner bør faktisk spise så mye som 85-95% prosent høy for å sørge for en sunn fordøyelse og god tannhelse. I tillegg bør de få fiberpellets, og bør aldri mates med vanlig gnagerblanding. Grønne salatblader er også fint for kaninen, men ikke i for store mengder.

Om kaninen blir syk og får diaré, er det ikke nødvendig å oppsøke dyrlegen, men du må sørge for at kaninen får riktig fôr. Kontakt oss gjerne dersom du trenger tips og råd, eller er bekymret.

Kosthold for marsvin

Marsvin bør spise mest høy, men også kraftfôr beregnet for marsvin. Marsvin bør også få litt næringsrike grønnsaker hver dag, men ikke løk, stenfrukter, tomater, potet eller avocado.

Mer informasjon om mat til marsvin finner du hos Norsk Marsvinklubb.

Tannpleie for kaniner

Kaniner har et svært avansert tannsett, og har tenner som vokser hele livet. At tennene slipes som normalt, henger tett sammen med riktig kosthold. Et klart symptom på problemer med tennene, er at kaninen ikke spiser. Har ikke kaninen spist på 24 timer, bør man oppsøke dyrlege. Tennene kan slipes hos dyrlege, og i noen tilfeller er det nødvendig å trekke tenner.

Sykdommer hos kanin

De aller hyppigste årsakene til at man oppsøker dyrlegen når kaninen ikke har det bra, er grunnet fordøyelsesplager og plager med tennene. Det må derfor understrekes hvor viktig det er med riktig fôr.

Sykdommer hos marsvin

Som oss mennesker kan også marsvin bli forkjølet og få lungebetennelse. De tåler lite trekk, og kan bli forkjølet om de utsettes for dette. De blir snørrete og hoster, og uten behandling, kan det føre til lungebetennelse. Symptomer for lungebetennelse hos marsvin er surklete lyd i brystet, rennende neste, nedsatt almenntilstand og ingen apetitt.

Merker du at marsvinet har noen av disse symptomene, bør du ta det med til dyrlegen så den kan behandles med antibiotika.

I likhet med kaniner kan også marsvin slite med fordøyelsen. Om de får dårlig fôr, lite vitaminer eller for mye grønnsaker, kan de få diaré. Du kan få probiotika hos dyrlegen, eller C-vitamin tilskudd. Prøv å gi marsvinet mest høy en periode, og se om det bedrer seg. Gjør det ikke det, bør du oppsøke dyrlege.

Sterilisering og kastrering av kanin og marsvin

Gnagere formerer seg i rask fart, og det kan være lurt å sterilisere eller kastrere tidlig, med mindre du har lyst på flere av dem.

Har du spørsmål om kanin, marsvin eller andre gnagere? Ta kontakt med oss på ABC-Dyreklinikk Lillehammer, vi hjelper kjæledyret ditt og deg.